Ұсыныстар

Шұжық тағамның бір түріне жатады. Ол негізінен жануарлардан алынатын тартылған  бір немесе бірнеше ет түрінен және ұзын қабықшаға салынған әртүрлі толтырғыштардан тұрады. Қабықша сұрпына, түріне және рецептурасына байланысты табиғи және жасанды болады. Шұжықтың барлық түрлері бес негізгі түрге бөлінеді:

  • Пісірілген
  • Пісірілген-ысталған
  • Жартылай ысталған
  • Шикі ысталған
  • Шикі.

 

Шұжықтың қасиеттері

Шұжықтың маңызды қасиеттерінің біріне тұтынушылық қасиеттер жатады. Олар шұжықтың неден тұратынына, яғни оның химиялық құрамына байланысты. Тұтынушылық қасиеттер тағамдық, биологиялық, энергетикалық және физиологиялық құндылықтарме сипатталады.

Тағамдық құндылығы осы өнімнің қандай пайдалы қасиеттерге ие екенін анықтайды. Бұл жақсы және сіңімді қасиеттер, ақуыз, май және көмірсулар мөлшері, дәрумен, минералды заттар, аминқышқылдары және т.б. Шұжықтың қасиеттері адамның денсаулығына теріс әсер етпеуі керек. Бірақ егер бұл орын алса, онда ол ТШ сәйкес келмейді деген сөз. Шұжықтың құрамындағы биологиялық қасиеттер үлкен маңызға ие. Олар ондағы макро және микроэлементтердің, амин қышқылының және полиқанықпаған май қышқылының мөлшеріне байланысты. Бұл заттар адам ағзасындағы синтездеу процесіне ұшырамайды, сондықтан оларды басқа заттармен алмастыру мүмкін емес.

Шұжықтың энергетикалық қасиеттері де маңызды рөл атқарады. Олар ақуыздың, майдың, көмірсулардың мөлшеріне, атап айтқанда олардың ағзаға сіңу қабілетіне байланысты. Сіңірілу, өз кезегінде, шұжықтың объективті қасиетіне байланысты. Бұған оның түрі, қоректік заттардың деңгейі, консистенциясы, дәмі, тамақтану жағдайлары, адам әдеттері, дене жағдайы және т.б. кіреді.

Бірақ шұжықты құрайтын ет құрамының қасиеттері мен сапасы үлкен маңызға ие. Сондай-ақ, өнімнің бастапқы қасиетіне мыналар әсер етеді: оны өндіру процесі, технологиялық процесс, өнім сақталатын жағдайлар, тасымалдау әдісі мен шарттары, іске асыруға дейінгі жағдайлар.

Шұжықты қолдану

Шұжықты тұтынудың ең көп таралған тәсілі, әрине, бутерброд. Бұл жеңіл тамақтанудың ең жылдам және қарапайым тәсілі, әсіресе тамақ дайындауға уақыты немесе қалауы жоқ адамдар үшін. Дегенмен, тез және азды-көпті болса да, құнарлы тамақтанғысы келетіндер үшін шұжық қосылған жұмыртқаны, басқаша айтқанда, үйдегі фастфуд  тағамын дайындауға болады.

Шұжық әртүрлі салаттар, окрошка, пицца және т.б. дайындауда өте кең қолданылады. Шұжықты қолдану оның түріне байланысты.